Dedicated Server: De geheimen achter een snelle en betrouwbare website

Je zult misschien wel denken: een website, die staat toch gewoon op het internet? Een website vind je inderdaad op het internet, maar om de website of webapplicatie te gebruiken plaats je het eerst op een server. Ook wel webhosting genoemd. Gelukkig hoef je zelf niet alle ins en outs te weten van webhosting, hardware en andere IT-termen. Er zijn heel heel veel betrouwbare hosting providers die deze service aanbieden. Er zijn ook heel veel verschillende soorten webhosting. Lees meer over servers, en specifiek over dedicated servers in deze blog!

De server in het algemeen

Goed, wat is een server nou eigenlijk? Een server is een computer die taken uitvoert voor andere computers. Een server ziet er uit als een computer, maar dan veel groter en zonder beeldscherm. Sommige servers versturen berichten, andere servers zijn voor gamen. Ben je bijvoorbeeld op zoek in een zoekmachine naar de leeftijd van Will Smith, dan klopt jouw computer als het ware aan bij de server die deze taak kan uitvoeren. Wil je een website plaatsen? Een host server biedt daarvoor een plekje aan. 

Een eigen plek die je niet hoeft te delen

Bij dedicated hosting is er 1 server die maar 1 website host. Kies je voor een dedicated server pakket, dan deel je jouw server en de middelen niet met andere websites. Kortom, het is 1 server, met 1 eigenaar. Vergelijk het met huren van een appartement die je niet hoeft te delen met huisgenoten. StolkSupport heeft een eigen gebouwde server. Dat kun je zien alsof StolkSupport de eigenaar is van een gebouw, waar jij een eigen woonruimte huurt. Laat je een website bouwen door StolkSupport, dan is het mogelijk om van deze server gebruik te maken.

Web hosting kan op veel manieren

Afhankelijk van het soort website en bedrijf, is er keuze uit veel verschillende soorten webhosting. Zoals ‘shared hosting’ en ‘VPS hosting’. Shared hosting is een hosting-pakket waarbij je een web server deelt met anderen. De volledige capaciteit van de server wordt over meerdere accounts verspreid. VPS, in VPS hosting, staat voor Virtual Private Server, en is een vorm van hosting waarbij een fysieke server opgedeeld is in kleinere virtuele servers.

De voor- en nadelen van een dedicated server

De keuze is reuze als het om webhosting servers gaat. Wanneer kies je dan voor een dedicated server? Wanneer past dedicated hosting bij een website of bedrijf? Om te helpen bij het maken van deze keuze, zetten we alle voor- en nadelen van een dedicated server op een rijtje.

De voordelen

✓ Meer verwerkingskracht dan bij shared hosting of een eigen VPS.

✓ Geen ongemak van andere gebruikers op de dedicated server.

✓ Geen mogelijke beveiligingsrisico’s van slecht gebouwde software van anderen op de dedicated server.

✓ Een lagere TTFB. Dit staat voor ‘time to first byte’. Het gaat over hoeveel tijd het kost voordat de browser de eerste byte data ontvangt van de webserver.

Nadelen

❌ Duurder dan shared hosting of een eigen VPS.

❌ Snellere hardware betekent fysiek de onderdelen vervangen.

❌ Minder goed voor het milieu (minder efficiënt dan een VPS).

Afweging van de keuze

De keuze is vaak gebaseerd op een aantal belangrijke details. Wanneer je bijvoorbeeld een website wil voor een kleine leesclub die uit 15 leden bestaat en geen inkomsten genereert, is shared hosting of een kleine VPS prima. De website is namelijk niet voorzien van hoge inkomsten en heeft niet de hoogste prioriteit. Een dedicated server wordt interessant wanneer je complexe applicaties of websites hebt met veel verkeer. Denk aan softwareprogramma’s met een grote database die veel performance, opslagruimte en geheugen eisen van de server. Bedrijven uit bijvoorbeeld de financiële sector zullen vrijwel altijd gebruik maken van een dedicated server. 

Hogere performance en betere security

Een dedicated server heeft meer verwerkingskracht. Dat betekent een hogere performance. De server draagt namelijk niet ook nog de lasten van andere websites. Het is daarom makkelijker om beter te presteren. Het gevolg daarvan is dat je beter vindbaar bent in Google. Op die manier genereer je uiteindelijk meer inkomsten. Daarnaast zorgt dit voor een positieve gebruikerservaring omdat een bezoeker niet lang hoeft te wachten. Een dedicated server biedt ook betere security doordat je de server niet met andere deelt. Andere websites kunnen het IP-adres namelijk geen slechte naam bezorgen of van invloed zijn op jouw rankings in de zoekresultaten. Wist je ook dat er in Nederland genoeg bedrijven zijn die dedicated servers beheren en onderhouden. Deze servers komen vanuit betrouwbare een betrouwbare datacenters uit eigen land.

Stolk Support to the rescue

Stolk Support begrijpt dat niet iedere ondernemer evenveel kennis heeft over IT of over een dedicated server. Als ondernemer wil je graag een goed werkende website, zodat jij kunt focussen op wat je het beste kan: ondernemen. Stolk Support helpt ondernemers met het maken van websites. De websites worden gebouwd via WordPress, maar komen wel op een eigen server. StolkSupport heeft namelijk een eigen gebouwde server. Deze server gebruikt StolkSupport voor haar klanten

Deze website gebruikt cookies om de ervaring voor jou te verbeteren.